Taki niemotoryzacyjny wątek o .... WSPÓŁCZUCIU :-)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mario34
    Ambiente
    • 2007
    • 151

Jeszcze zanim odebrałem samochód z salonu pamiętam, że dealer pytał się czy brałem firmowy alarm czy będzie dokładka w ASO. Powiedziałem, że nie wiem - po prostu ma być z czujnikiem przechyłu. Samochód odebrałem, podpisałem protokół a teraz mam wątpliwości co do alarmu. Nie chcę robić próby podnoszenia bo jak będę musiał potem odblokowywać alaram to się zastrzelę. Sytuacja wygląda tak:
    1. Na słupku bocznym brak wyłącznika monitoringu - w instrukcji taki jest opisany
    2. Wśród papierów jest instrukcja do alarmu mobi-tech CAN.

Mój porblem nie polega na tym czy alarm jest fabryczny czy nie tylko na tym czy posiada czujnik przechyłu. Dealer jak mu odpowiedziałem, że alarm ma być z czukjnikiem przechyły - powiedział - pewno firmowy.

W kwitach, od zamówienia samochodu jest 1200 PLN za alarm, kwota ta odpowiada pozycji alarmu z czujnikiem przechyłu z oficjalnego cennika Skody (Auto Wimar).

Czy zrobili mnie w balona ?
    mario
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

czesc,

skoro to dzial Off Topic to postanowilem tutaj zalozyc taki maly watek o (z braku lepszego slowa) WSPÓŁCZUCIU.

czasem siadamy za kierownice w nastroju pelnym agresji, a potem na drodze robimy rozne glupie rzeczy. problem w tym ze mozemy nie tylko sobie, ale i innym bogu ducha winnym ludziom zrobic krzywde. Moze czasem warto nieco ochlonac, pomyslec nie tylko o sobie, o tym ze sie spieszymy, a inni czesto na drodze nas irytuja, ale takze o tym, ze nie warto sie tak przejmowac, i zawsze stawiac na swoim, a ludzie czesto robia bledy nieswiadomie.

ku zmiekczeniu serc :-) a w przypadku Pań to moze nawet ku zwilgoceniu brzegow oczat wklejam tu link do filmiku, ktory wlasnie podeslal mi kolega - kotke uderzyl samochod (nie zyje?) - lezy i sie nie rusza a drugi kot probuje jakos pomoc....

skoro zwierzeta potrafia miec tyle wspolczucia, to czemu dla nas czesto jest to takie trudne?

http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8033
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

marlej108, szczególnie od 51 sekundy :szeroki_usmiech
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• andriu21tg
        L&K
        S_OCP Member
        • 2008
        • 1499

buahahahah

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

hehe - moze tak chce go ozywic ;-P

[ Dodano: Wto 04 Maj, 10 13:35 ]
          tutaj mam tez cos dla milosnikow jajecznicy (ja sie do nich zaliczam!)

niestety w Polsce w przeciwienstwie do np. Niemiec dominuje chów klatkowy kur sprowadzajacy sie do tego ze siedza upchniete w klatkach z obcietymi dziobami i niczym zywa maszyna maja znosic jaja.

(opis ze strony): charakterystyka chowu klatkowego:
          "Obcięte dzioby, podcięte ścięgna. Przestrzeń 50x50 dla ośmiu kur. Zautomatyzowany proces karmienia i oczyszczania klatki. Kury tarzają się we własnych odchodach, nie mogą się prawie poruszać. Nie widzą w życiu światła słonecznego, a sztuczne oświetlenie budzi je co 1,5 godziny, przyspieszając naturalny cykl produkcji jajka. Kury otrzymują duże dawki antybiotyków i hormonów. Żyją o połowę krócej niż normalnie hodowane kury, umierają w męczarniach."

Cala Unia przyjela regulacje ze do 2012 r. chow klatkowy ma byc zakazany.
          Ja wczesniej nie mialem pojecia ze tak mozna chodowac kury..... mniej wiecej od poltora roku nie kupuje juz tych jaj z chowu klatkowego. Gdyby mnie jednak kolega nie uswiadomil, nie mialbym do dzis pojecia co oznaczja na jajkach cyfry 0,1,2,3.
          Wiekszosc ludzi z ktorymi czasem wdaje sie w rozmowy kulinarne nie wie na czym chow klatkowy polega, jakie to straszne miejsce dla kur.

moze sie wiec komus przyda ten link, mi i kilku znajomym sie przydal:

ps. oczywiscie producenci tzw. zdrowej zywnosci juz chca na tym zarobic i te jajka oznaczone cyfra 0 czy 1 sa sporo drozsze od tych z cyfra 3. No ale ja juz reki do chowu klatkowego nie przyloze i tego nie finansuje bezposrednio (bo posrednio obawiam sie ze tak, gdyz pewnie jak sie kupuje cos gotowego z zawartoscia jajek to pewnie i tak sa te z 3ka niestety).
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• domino_EL
            Ambiente
            • 2009
            • 204

Drodzy marlej108+adamB.. obejrzalem film dwa razy i za nic w swiecie nie jestem w stanie dostrzec w tym filmie nic zabawnego....nie wiem , moze jestem jakis inny....chyba nie chodzi w nim w rozbawienie, ten film ma drugie dno, jakies glebsze przeslanie, tak mi sie wydaje drodzy koledzy....no ale coz...pozdrawiam
            ..... >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

domino_El - mi sie tez zdaje ze ten film nie jest zabawny, ale raczej "ma to drugie dno". Natomiast faktem jest, ze ten kotek w swoich staraniach o ozywienie tego rannego/martwego kociaka w pewnym momencie zaczyna wykonywac pewne czynnosci co zauwazyl AdamB. Nic to jednak nie ujmuje temu, ze kotek wykazuje moim zdaniem wiele wspolczucia swojej rannej kolezance - zobaczcie, ze nie zostawia jej, nie ucieka na widok tych ludzi - tylko kladzie sie obok. Niektorzy ludzie mowia ze zwierzeta sa glupie. Ja do takich ludzi nie naleze. Bardzo czesto wiecej w zwierzetach wspolczucie i troski o druga istote niz w ludziach niestety.
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Deo
                RS
                • 2009
                • 1729
                • Volkswagen
                • CRMB 2.0 TDI 150 KM

A jak ktoś przeczyta komentarze pod filmem, to się dowie, że ten kot przez dwie godziny nie dopuszczał ludzi do tej kotki.
                Pozdrawiam,
                Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• marlej108
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 4976
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

no jest napisane:
                  "INFO: This stray cat was filmed in Turkey( Kızılsaray district of Antalya ) trying to reanimate his female friend who got hit by a car. Even though some people tried to help him, the white cat wouldn't let them come near for two straight hours. Finally a vet arrived and took the injured cat. Sadly, it was too late and he couldnt resuscitate the feline."

ale prawde mowiac to raczej kot nie mogl "nie dopuscic ludzi do tej kotki" bo niby jak? dwoch metrow nie ma, karabinu tez nie - wiec to akurat jakas brednia... no chyba ze ci ludzie ktorych przez dwie godziny kot nie dopuszczal robiac (jak pisze powyzej) "reanimacje" rannej kolezance byl tak niebezpieczny jak zabojczy krolik z filmu Monty Pythona o Swietym Graalu.
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• bradley
                    L&K
                    • 2008
                    • 1465

Zamieszczone przez marlej108
                    ale prawde mowiac to raczej kot nie mogl "nie dopuscic ludzi do tej kotki" bo niby jak? dwoch metrow nie ma, karabinu tez nie - wiec to akurat jakas brednia... no chyba ze ci ludzie ktorych przez dwie godziny kot nie dopuszczal robiac (jak pisze powyzej) "reanimacje" rannej kolezance byl tak niebezpieczny jak zabojczy krolik z filmu Monty Pythona o Swietym Graalu.
                    Podszedlbys do obcego kota (czy innego zwierzecia), ktore na Ciebie prycha, syczy i nie wiesz czy ma wscieklizne czy inne chorobsko? A jak podrapie to co? Zastrzyki - a te z opowiesci znajomych, sa dosc bolesne bo w brzuch.

A jesli ci ludzie nie wiedzieli jaka jest predkosc lotu jaskolki bez obciazenia?
                    VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                    Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                    Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• JustynaL
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 112

AdamB, marlej108 ale popisaliście się tym śmiechem. "Twardziele" niby tak?? Po co ta ironia?? Kurom współczuję, a marlej108 życzę smacznego

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8033
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

AdamB, marlej108 ale popisaliście się tym śmiechem. "Twardziele" niby tak?? Po co ta ironia??
                        To nie ironia tylko wychwycenie pewnej scenki. :wink:
                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• marlej108
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 4976
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

kolezanko (?) Jasmina prosze uwazniej moze przeczytaj troche moje wypowiedzi - zwlaszcza pierwsza zakladajaca watek....

jest takie powiedzenie ponoc francuskie:

Jeden Polak - sama slodycz,

Dwoch Polakow - oho bedzie klotnia,

Trzech Polakow - to ja dziekuje!

szkoda ze niestety w tym powiedzeniu jest tyle prawdy....

ps. dziekuje za "smacznego" ale nie wiem do czego.... ja tu nic nie jem!
                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...